Filmtip: The Favourite (2018)

Bijna tijd voor de Oscars! Zijn jullie ook zo benieuwd naar de uitslag? Omdat de film ‘The Favourite’ van regisseur Lanthimos een van de favorieten (ha, toepasselijk!) is, trok ik gisteravond samen met vriendlief naar de cinema. Maar doet ‘The Favourite’ zijn naam ook eer aan?

Aan het begin van de 18e eeuw, ten tijde van de Spaanse Successieoorlog, vecht de invloedrijke Sarah Churchill, hertogin van Marlborough en een vertrouweling van Queen Anne, met de jonge dienstmeid Abigail Hill een bittere strijd uit om de favoriet van de koningin te worden. Hun rivaliteit wordt gedreven door een verlangen naar macht en de affectie van de koningin.


Het is niet moeilijk te raden waarom ‘The Favourite’ een favoriet voor de Oscars is. De bittere machtsstrijd en sluwe spelletjes tussen Sarah en Abigail houden je moeiteloos twee uur lang in de ban. Was je twintig minuten geleden nog aan het meeleven met Abigail, kies je dan plots toch weer de kant van Sarah.

De personages zijn op zijn minst intrigerend te noemen. En, altijd leuk, de film draait vooral rond de vrouwen. Queen Anne, haar grote liefde Sarah en diens nieuwe dienstmeid (en tevens aan lager wal geraakte nicht) Abigail. Al snel wordt duidelijk dat Abigail zichzelf terug wil opwerken. Ze doet dan ook haar best om de koningin voor haar te winnen. Emma Stone zet haar personage voortreffelijk neer. En ook actrices Rachel Weisz en Olivia Colman kruipen op een verbluffende manier in de huid van respectievelijk Sarah en Queen Anne.

Dat ‘The Favourite’ niet je typische kostuumdrama is, wordt ook algauw duidelijk. De film is opgedeeld in verschillende hoofdstukken waardoor je direct benieuwd wordt naar wat de titel van het hoofdstuk te betekenen heeft. Ook het verhaal van jaloezie, manipulatie en verraad doet alles behalve je in slaap wiegen (confession: ik ben enkele jaren geleden ooit eens in de cinema in slaap gevallen tijdens het bekijken van een kostuumdrama.)

Verder oogt ‘The Favourite’ bijzonder eigentijds. Modern taalgebruik, vrouwen die weten wat ze willen en er ook voor gaan, en lesbische avontuurtjes onder de koninklijke lakens. Tijdens deze film zal je je niet vervelen.

Toch is er ook aandacht voor de tragedie in het leven van Queen Anne. En merk je onder al die stoere praat toch dat de positie van de vrouw bijzonder onzeker was in die tijd.

Een kanshebber voor de Oscars? Zeker! En als je het mij vraagt ook terecht. Enige minpuntje? Echt geëmotioneerd was ik ondanks sommige tragedies niet. Enkel wanneer een schattig konijntje bijna geplet werd, voelde ik wat tranen opwellen (maar ik betwijfel of de regisseur nu net die scène als tranentrekker wou neerzetten). Daarom geef ik ‘The Favourite’ geen vijf maar vier sterren.

Score: ★★★★
Bekijk de trailer van The Favourite hier.

Wat vinden jullie van deze film?

Geef een reactie

Instagram
8   84
11   126
8   70
4   98
13   110