Filmtip | First Man

first man

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit een slechte film met Ryan Gosling gezien heb. De musical La La Land, geregisseerd door Damien Chazelle, vond ik betoverend mooi. Toen ik hoorde dat de regisseur voor First Man nogmaals de handen in elkaar had geslagen met hoofdrolspeler Ryan Gosling kon ik ook niet anders dan snel mijn bioscoopticketje bestellen. Maar loste deze film ook mijn torenhoge verwachtingen in?

Die vraag kan ik bijzonder kort beantwoorden: ja. First Man is een beklijvend mooie film over het leven van Neil Armstrong. Want zo’n carrière als astronaut, die is toch een tikkeltje minder glamoureus dan je zou verwachten.

first man

Krakkemikkige toestellen, gevaarlijke stunts en heel wat nattevingerwerk. Dat is hoe ik de ruimtevaart in de jaren ’60 zou omschrijven na het zien van deze film. Eén ding is zeker: mij zou je nooit aan boord van zo’n toestel krijgen. Maar dan bezit ik natuurlijk ook niet de moed waarover Neil beschikte. Noch heb ik aanleg voor zijn koelbloedigheid of probleemoplossend vermogen.

Ryan Gosling zet een fenomenale acteerprestatie neer in deze film die barst van de kleine, menselijke emoties. Het is dan ook geen wonder dat deze film je 2 uur en 20 minuten lang aan het beeldscherm gekluisterd houdt.

film maanlanding

Je krijgt een herboren respect voor de astronauten die hun leven waagden om antwoorden te vinden op vragen over ons heelal. Je moet het maar doen… Je hele leven achterlaten, in een raket kruipen en niet weten of je ooit nog terug op de aarde zal landen. Claire Foy weet die angst en onzekerheid magnifiek te vertolken als Neils echtgenote Janet Armstrong.

Of First Man een typisch patriottische Hollywoodfilm is? Ja, toch wel een beetje. Maar dan wel een waanzinnig goeie.

Conclusie

Absoluut een aanrader! Wedden dat je na het zien van deze film toch net wat langer naar de sterrenhemel zal kijken?

Bekijk de trailer hier.

Instagram
8   84
11   126
8   70
4   98
13   110