Harry Potter: it’s a man’s (wizarding) world?

Een puntje van kritiek geven op de wereld van Harry Potter voelt als een vlek tomatenketchup ontdekken op mijn favoriete sweater: bijzonder onaangenaam. Ik hou namelijk van Harry Potter. De boeken. De films. Het magische gevoel dat je krijgt wanneer je voor de zeventiende keer rond Kerst besluit alle boeken te herlezen.

Toch kon ik het niet helemaal helpen. Nadat ik enkele dagen geleden naar de cinemazalen afzakte om Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald te gaan kijken (en er intens van te genieten!) sprong een bepaald feitje me toch in het oog. Als het op buitengewone magische talenten aankomt, winnen de tovenaars het blijkbaar bijna altijd van de heksen. “En Hermelien dan?” hoor ik je denken. Wel, ga even mee in mijn redenering… Hoewel Hermelien bijzonder intelligent is (duh!) zou ze het in haar eentje nooit hebben kunnen opnemen tegen een duistere tovenaar.

Neem nou Grindelwald bijvoorbeeld. In de films wordt duidelijk aangegeven dat de enige tovenaar die een échte bedreiging voor hem zou kunnen vormen Perkamentus is. Maar gelukkig voor Grindelwald is er de krachtige Obscurus Credence. De enige die Perkamentus zou kunnen uitschakelen en jawel, terug een man is. Wanneer er jaren later opnieuw een dreiging voor de tovenaarswereld ontstaat, is dat Voldemort (je voelt me al komen, he?). Heel wat mannelijk geweld dus. En dan reken ik niet eens de twee hoofdpersonages uit de films mee: Harry Potter zelf en Newt Scamander.

Dit gezegd zijnde, weet ik natuurlijk dat er ook heel wat girl power in de tovenaarswereld aanwezig is. Hermelien, Ginny, Loena, professor Anderling,… You go, girls!

En dan kruip ik nu terug met een mok warme chocolademelk en mijn paperback van Harry Potter en de Steen der Wijzen in de zetel.

“After all this time? Always.”

Geef een reactie

Instagram
8   84
11   126
8   70
4   98
13   110